Desenvolupen un plàstic 100% biodegradable a partir de restes de pa

Bread4PLA, acrònim de “pa per plàstic”, inicia la seva activitat l’any 2010 amb la meta d’aconseguir un polímer plàstic, respectuós amb el medi ambient, reciclant restes de pa i de brioixeria. Set anys després, la seva idea ha arribat a bon port i han aconseguit el reconeixement internacional gràcies l’acció conjunta d’AIMPLAS -Insitut tecnològic del Plàstic de València-, el CETECE -Centre Tecnològic de Cereals de Palència-, l’ATB -Institut d’Agricultura d’Alemanya- i el Biocomposites Centre de la Universitat de Bangor del Regne Unit.

Un producte degradable i compostable


La iniciativa de Bread4PLA es basa en la producció d’envasos d’un tipus de plàstic biodegradable i compostable elaborat a partir de restes de pa -com crostes o residus de brioxeria-. La seva aplicació estaria especialment indicada per envasar productes de fleca i brioixeria ja que, a més de les seves beneficioses propietats pel medi ambient, evitaria que els productes de pastisseria s’enrancissin. Així mateix, s’ha aconseguit atorgar-los una vida útil de fins a 12 mesos.



Gràcies a la fermentació de les crostes i les restes de pa de motlle i brioixeria, es pot obtenir àcid polilàctic (PLA), un polímer emprat en la producció d’envasos i altres productes de plàstic. Fins ara, s'aconseguia a partir dels sucres del blat de moro o de la canya de sucre.

Paga la pena destacar que, si bé la majoria dels productes són biodegradables per l’acció d’agents biològics en condicions ambientals naturals, el que és realment importat és el durada requerida per la seva degradació. En aquest sentit, la compostabilitat d’aquests envasos permet que el material es biodegradi en un període de temps relativament curt i que ho faci sense deixar residus visibles ni tòxics.

Dificultats per la seva implantació


Encara que s’ha demostrat que el tractament i recuperació dels residus provinents del pa per fabricar aquests envasos és totalment factible, el problema sorgeix en la seva translació a gran escala. En unes declaracions fetes a la cadena SER, la Rosa González, investigadora líder del projecte i membre de l’Institut del Plàstic de València, va comentar que “els processos a escala industrial són altament productius, requerint elevades quantitats de residus per poder efectuar el procés. A més, la logística no està preparada per recollir la quantitat d’un mateix residu suficient com per portar-lo a la planta on es fermenta i aconseguir l’àcid làctic”.


Tot i que la investigació ha donat uns resultats que demostren la viabilitat de la seva tesi, els científics han assumit que la seva aplicació al mercat, a curt termini és altament improbable: “Tècnicament és possible. Si algun dia la gestió de residus es pot organitzar d’una altra manera, intervenen organismes públics que facilitin aquesta recollida i transport... potser en el futur sí que es pot treballar més en aquesta línia”.


El projecte Bread4PLA, guanyador d’un Green Award en la categoria de medi ambient, ha aconseguit la financiació gràcies al programa LIFE que atorga la Comissió Europea, distingint-lo com una de les 15 millors iniciatives en concurs del últims 25 anys.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Suïssa vota el veto a l’energia nuclear i la inversió en energies renovables

Desarrollado un dispositivo que recicla los contaminantes del ambiente convirtiéndolos en aire puro y en energía limpia

El cambio climático podría transformar una de las regiones más secas de África en una de las más húmedas