Suïssa vota el veto a l’energia nuclear i la inversió en energies renovables

Suïssa acaba d’aprovar una nova llei energètica que promou l’energia renovable i prohibeix la construcció de noves centrals nuclears. Aquesta votació històrica apropa la nació a aconseguir l’objectiu de produir gairebé exclusivament tota la seva energia gràcies a centrals hidroelèctriques, termoelèctriques i altres fonts d’energia renovables, en els pròxims anys.

Essent la vuitena vegada que els suïssos voten recentment sobre aquesta qüestió, el referèndum que va tenir lloc aquest diumenge i que concernia l’Estratègia 2050, es va aprovar amb un 58,2% dels vots. La llei preveu la reducció de la despesa energètica, la promoció de les energies renovables i el tancament de les cinc centrals nuclears que hi ha actives en el país en finalitzar la seva vida útil (entre l’any 2037 i l’any 2047, aproximadament).


A la roda de premsa, el Ministre d’Energia suís, Doris Leuthard, va dir “Després de sis anys de debat en el parlament i en els comitès, comença un nou capítol en la política energètica de Suïssa. No obstant això, encara queda molt treball per fer".

Argovia, Glarus, Obwalden i Schwyz van ser els únics quatre cantons -del total de 26- en els quals no va guanyar la proposta de tirar endavant la llei. L’estratègia 2050 va començar a promoure’s des del govern suís ja a l’any 2011 després de l’accident nuclear que va succeir a Fukushima, Japó, amb la intenció de superar l’etapa atòmica i marcar la pauta per una iniciativa de transformació energètica que ha d’atènyer a tota Europa.

Amb només un terç de l’energia essent generada via centrals nuclears, i contant que quan finalitzi el pla es renunciarà a aquesta porció, la llei dicta que es tindrà que reduir el consum d’electricitat i energia per càpita. D’aquesta forma, està previst que cada persona redueixi el consum energètic en un 16% fins el 2020 i en un 43% fins el 2035 -prenent com inici les dades de l’any 2000- i pel que fa a l’electricitat, un 3% i un 13%, respectivament.

Per pal·liar els efectes d’aquesta disminució, el govern suís planeja l’augment de la producció d’energia utilitzant fonts renovables: energia eòlica i solar, la biomassa, el biogàs o la geotèrmica, al mateix temps que pugen el cost de l’electricitat tant pels particulars com per les empreses. Aquest fet provocaria que l'encariment de la factura de la llum, una mitjana de 37 euros.


Els partits conservadors han sigut els que han mostrat més oposició a aquesta mesura, precisament pel major cost que tindria tant per l’administració com per les llars. Així mateix, insisteixen que la implantació de la llei ocasionarà més prohibicions i burocràcia, afectant, a més, a llocs de feina i al nivell de benestar dels ciutadans. Els parcs eòlics i fotovoltaics, argumenten, tenen un efecte “desfigurant” per l’entorn i el paisatge.


Per altra banda, els defensors de les mesures asseguren que invertir en energies renovables farà que Suïssa sigui menys dependent de la importació. D'igual manera, el país mantindria els alts estàndards de subministrament. Els activistes també celebren que, amb una eliminació gradual de la inversió en energia nuclear, es beneficiarà el medi ambient i el futur de les generacions venidores.   

Comentarios

Entradas populares de este blog

Desarrollado un dispositivo que recicla los contaminantes del ambiente convirtiéndolos en aire puro y en energía limpia

El cambio climático podría transformar una de las regiones más secas de África en una de las más húmedas