La població mundial compra un milió de botelles de plàstic cada minut

La fi dels envasos de plàstic no sembla estar a prop, ans al contrari, el seu consum no sembla tenir aturador. Les noves dades publicades pel diari britànic The Guardian revelen que els humans comprem un milió de botelles de plàstic cada minut, arribant a la suma de 500 bilions anuals. Encara que és veritat que moltes de les botelles poden ser reciclades, cada vegada resulta més difícil seguir el ritme a l’exagerat volum de residus que representen. Ja sigui per falta de consciència mediambiental, per desídia o per falta de recursos que facilitin el seu reciclatge, molts d’aquests residus plàstics acaben en abocadors, incineradores o, encara pitjor, tirats en els oceans.


Una tendència creixent

A l’any 2016 la població mundial va comprar més de 480 bilions de botelles de plàstic. Menys de la meitat d’aquests 480 bilions de botelles van acabar sent recollides pel seu reciclatge. La tendència indica que el consum anirà irremeiablement in crescendo. Una estimació feta per la reputada empresa auditora de mercats Euromonitor International indica que el seu consum arribarà als 583,5 bilions a l’any 2021, suposant un increment de gairebé 26 bilions cada any.

El director executiu de Surface Against Sewage -col·lectiu que treballa per la cura dels oceans- va comentar a The Guardian que “la crisi per la contaminació de plàstic rivalitza amb l’amenaça del canvi climàtic. La ciència actual dictamina que els plàstics no poden ser útilment assimilats en la cadena alimentària. El plàstic que acaba ingerit pels animals com els peixos, porta toxines que acaben presents en els nostres plats de menjar.”

La presència de plàstic en el nostre menjar no es dona amb tan poca puntualitat com podríem pensar, segons demostren estudis recents. Científics de la Universitat de Gant, situat a Bèlgica, van demostrar que la població que menjar peix o marisc consumeix involuntàriament 11.000 partícules de plàstic cada any. Així mateix, investigadors de la Universitat de Plymouth d’Anglaterra van trobar plàstic en una tercera part del peix capturat en el Regne Unit.

Paga la pena destacar que, encara que la popularització del plàstic es va produir ja en els anys quaranta, la major d’aquest material està encara present en el medi ambient ja que la seva degradació tarda centenars d’anys en efectuar-se.

L’obstacle de les grans empreses

Moltes de les botelles produïdes avui en dia podrien estar composades 100% de plàstic reciclat, però la majoria de marques prefereixen l’aparença brillant del plàstic tradicional, en detriment del medi ambient. De la mateixa manera, moltes empreses han lluitat activament en contra de l’impost sobre les botelles d’un únic ús. Una tassa similar sobre les bosses de plàstic ha estat molt exitosa en els països en que s’ha implantat, com és el cas del Regne Unit, on ha suposat una caiguda del 85% de la seva utilització.

A Espanya es preveu que a partir de l’1 de gener de 2018 cap comerç pugui entregar les bosses de plàstic de forma gratuïta. El seu cost serà de 5 a 30 cèntims segons els grossor de la bossa. Una mesura de fàcil aplicació en contra de la proliferació dels residus que, com gairebé sempre, arriba en diferit.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado