Alemanya aconsegueix un nou rècord de producció d’energia neta

La major potència europea ha assolit una xifra sense precedents en el país quant a producció d’energia neta. En els primers sis mesos d’aquest 2017, el país germànic ha obtingut el 35,1 per cent de la seva electricitat de fonts renovables, segons ha comunicat la Federació Alemanya de la Energia Renovable (BEE).

En conferència de premsa, l’organisme comercial va anunciar que Alemanya està en el bon camí per complir amb l’objectiu de “compartir el consum d’energia brut” entre energies renovables i no renovables. Un dels motius de pes per a la consecució de l’esperançadora xifra és que, des de finals d’abril fins a principis de maig, el país va satisfer el 85% de les seves necessitats energètiques mitjançant l’ús d’energia eòlica, solar, hidroelèctrica i biomassa.

Instal·lació d'energia eòlica a Alemanya

Tanmateix, l’increment en la generació d’energia gràcies a fonts renovables no ha sigut sempre constant: en la primera meitat de l’any 2015, per exemple, la xifra es situava en el 32,7 per cent, una dada idèntica a l’aconseguida en el mateix període de 2016.

Objectius venidors

Encara que el rècord assolit aquest any és positiu, el progrés ha sigut lent. El director de la Federació Alemanya de l’Energia Renovable (BEE), Harald Uphoff, va admetre que “la producció d’energia renovable en el país està evolucionant massa limitadament”. No obstant això, el país està ben posicionat per aconseguir l’objectiu d’anar eliminant gradualment les centrals nuclears fins l’any 2022. De forma paral·lela, es contempla aconseguir que el país produeixi el 45 per cent de l’electricitat a partir d’energies renovables el 2040, i el 80 per cent el 2050.

Harald Uphoff, president de la BEE

Més enllà d’aquesta fita, Alemanya ha demostrat el seu compromís per millorar l’estat del medi ambient realitzant accions que compleixin amb les metes marcades en la Conferència per al Canvi Climàtic de París. El seu esforç més recent inclou la rúbrica d’una declaració conjunta de cooperació climàtica amb Califòrnia, presentada a principis de mes. L’acord va suposar una “reafirmació dels vincles comuns” entre ambdues parts per continuar treballant en el preocupant tema de l’escalfament global.

Liderar amb l’exemple

Alemanya ha demostrat de forma reiterativa el seu compromís amb el medi ambient i la seva voluntat de liderar el continent cap a un paradigma més sostenible. Per exemple, en matèria de reciclatge, des que el 2003 introduís el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), ha aconseguit que la tassa de reciclatge d’envasos creixi fins el 95%, una dada molt allunyada de l’oferta per Espanya -segons la Unió Europea-, que se situa al voltant del 30%. Paga la pena esmentar que aquest percentatge hauria de doblar-se, arribant al 65%, per complir amb l’objectiu que s’ha marcat Europa l’any 2030.

Cartell que avisa del pagament del dipòsit addicional (SDDR)


La batalla contra la contaminació, el canvi climàtic i, en definitiva, la preservació del medi ambient, requereix de la presa de decisions valentes i compromeses. Mesures com lesadoptades per França recentment i assoliments como el relatat a Alemanya, han de servir d’exemple per als països que, com Espanya, anteposen uns interessos econòmics molt particulars, a la cura de l’entorn global

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado