El canvi climàtic podria transformar una de les regions més seques d’Àfrica en una de les més humides

L’escalfament global està normalment relacionat amb les onades de calor i les altes temperatures. Tanmateix, una recent investigació publicada a la revista Earth System Dynamics, ha desvetllat uns patrons climàtics molt diferents que podrien presentar-se en una de les regions més seques d’Àfrica: el Sahel. Aquesta àrea, procliu a patir sequera extrema, s’estén al llarg de múltiples països i està considerada com una zona de transició entre el desert del Sàhara i regions més humides del sud del continent. No obstant això, el canvi climàtic podria desencadenar una variació en la circulació del monsó, afectant de ple a la regió.

Regió del Sahel

Una situació invertida

El Sahel s’estén des de l’est de l’oceà Atlàntic cap el Sudan. Segons els registres, vuit mesos a l’any, com a mínim, són secs, i en l’estació humida les precipitacions no superen els 0,2 metres cúbics d’aigua. Una quantitat nímia. Aquesta tendència podria revertir-se si les temperatures superen els 1,5-2 graus centígrads -límits d’augment de la temperatura global marcat a l’Acord de París, segons Jacob Schewe de l’Institut Potsdam per la Investigació de l’Impacte Climàtic i Anders Levermann de l’Observatori de la Terra Lamont-Doherty (LDEO) de la Universitat de Columbia.

Dotzenes de simulacions per ordinador mostren que aquesta regió africana seria afectada per el canvi climàtic provocant la humidificació. Els científics van elaborar l’escrutini de les simulacions centrant-se en el major increment, que contempla un augment d’entre el 40% i el 300% de pluja. Van identificar un mecanisme auto-amplificador que podria intensificar el que Jacob Schewe va denominar com “el monsó de Sahel”, a mesura que l’aigua s’evaporés de dels oceans per les altes temperatures i després fos arrastrada pel vent fins a caure a la zona.

La sequera del Sahel

Esperança moderada 

Les regions que es troben al voltant del Desert del Sàhara com Mali, Níger i la República de Chad podrien patir fortes pluges estacionals, arribant a registrar els nivells que avui en dia tenen les parts centrals de Nigeria o el nord de Camerun. Les precipitacions podrien implicar beneficis pel Sahel, aconseguint un clima tropical que seria ric en vegetació. Això sí, ambdós científics remarquen que adaptar-se a una clima alterat podria ser difícil per la regió, algunes àrees de la qual han estat superant un període d’inestabilitat i de guerra.


En unes declaracions, Anders Leverman va dir, “...el Sahel podria experimentar anys de dificultats a causa de l’alta variabilitat entre les sequeres i les inundacions. Òbviament, l’agricultura i la infraestructura tindran que cobrir aquest desafiament. Per molt esperançador que pogués semblar que la seca regió del Sahel tingués molta més pluja, la dimensió del canvi reclama d’atenció urgent.”

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado