Una revolucionària pintura solar crea quantitats il·limitades d’energia neta a partir del vapor d’aigua

Sabies que la llum del Sol que assoleix la superfície de la Terra en una hora podria satisfer les necessitats energètiques de la raça humana durant un any? Investigadors de la Universitat RMIT de Melbourne han creat una innovadora pintura solar que pot ser aplicada en parets per produir altes sumes d’energia neta. Aquesta pintura pionera extrau la humitat de l’aire i la divideix en oxigen i hidrogen. Com a resultat, l’hidrogen pot ser capturat com una font de combustible neta.

La pintura conté un compost recentment desenvolupat que té un aspecte i unes qualitats semblants al gel de sílice – comunament emprada en saquets per absorbir la humitat i mantenir sec el menjar, l’electrònica i les medicines- però que, en canvi, actua com un semiconductor. Aquest material sintètic fet de sulfur de molibdè, addicionalment, catalitza la separació dels àtoms de l’aigua en hidrogen i oxigen.



El descobriment dels investigadors va ser recentment difós a través de la publicació Science Daily. El líder de les investigacions, el Dr. Torben Daeneke, va comentar sobre l’invent: “hem trobat que, mesclant el compost amb òxid de titani, les partícules donen lloc a una pintura absorbent de la llum solar que produeix combustible d’hidrogen a partir de l’energia solar i la humitat de l’aire”.
Segons el seu company, el professor KouroshKalantar-zadeh, l’hidrogen és la font d’energia més neta del planeta i pot ser utilitzada en piles de combustible a més de motors de combustió convencionals com una alternativa als combustibles fòssils. Com a conseqüència, el desenvolupament de la pintura solar implicarà grans avenços.



De fet, com l’òxid de titani atorga la mateixa pigmentació blanca que es troba de forma assídua en la pintura de les parets, quan es combina amb el nou material, la pintura solar pot “convertir un mur de maons en un punt recol·lector i productor d’energia”. Això significa que no hi ha necessitat d’utilitzar aigua neta o filtrada per alimentar el giny. Qualsevol localització que tingui vapor d’aigua a l’ambient -incloses les àrees remotes- poden produir combustible.

“Aquest sistema pot aplicar-se també a àrees amb el clima sec i calorós, prop dels oceans. L’aigua és evaporada pel calor del sol i el vapor pot, a posteriori, absorbir-se per produir el combustible” va dir en Kourosh Kalantar-zadah, que va afegir: “generar combustible a partir del sol i el vapor d’aigua de l’aire és un concepte extraordinari”.



Aquest descobriment presenta bastants avantatges competitius en un mercat de gran escala com és el de la producció energètica. Per exemple, les capacitat d’aquesta tecnologia faciliten que els costos de producció i els costos de funcionament siguin molt baixos. A més, tenen un impacte sobre el medi ambient mínim i una alta eficiència.


L’única incògnita que queda per resoldre en l’estudi és la manera en la qual es recol·lectaria i s’emmagatzemaria l’hidrogen produït, suscitant dubtes sobre la seva possible implantació a curt termini i a escala global.  

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado