Les energies renovables dominaran la generació d’energia global el 2040

Les energies renovables estan en el bon camí per fer-se amb el domini del sector, si les prediccions de l’empresa especialitzada en investigació de mercats Bloomerang New Energy Finance (BNEF) són correctes. Aquest mes van publicar el seu informe anual titulat New Energy Outlook (NEO), que revela que un 51% de la generació d’energia mundial podria provenir d’energies renovables el 2040. Només el subministrament de l’energia solar i eòlica suposarà el 34 per cent del mercat global.

Els experts en energia han vist les interessants possibilitats a nivell de rendibilitat i aplicabilitat de les fonts d’energia renovables. Per aquesta raó, durant els pròxims 23 anys, el 72 per cent dels 9,1 trilions d’euros utilitzats en generació d’energia s’invertirà en energia solar i en energia eòlica.

L’ecologització de l’energia


El futur llueix molt més clar per les energies renovables. L’autor líder de l’estudi NEO d’aquest any, Seb Henbest, va argumentar que l’informe conclou que “la tendència del sistema elèctric mundial a ecologitzar-se és imparable” a mesura que els costos per l’energia solar i eòlica continuïn caient en picat. Les bateries jugaran un rol important en el canvi del món de combustibles contaminants cap a combustibles nets ja que els seus costos cada cop son més reduïts i les seves capacitats d’emmagatzematge s’incrementen.



La producció d’energia per mitjà de carbó estaria vivint els seus últims moments, si les prediccions de l’informe NEO són correctes. L’equip de Bloomerang New Energy Finance va sentenciar que l’energia solar és, com a mínim, tan barata com el carbó a Alemania, Espanya, Italia, Austràlia i els Estats Units. En uns cinc anys -al voltant de l’any 2021-, estimen que serà menys cara a Mèxic, Brasil, el Regne Unit, Xina i l’Índia.

La reducció dels costos, clau


Encara que l’informe suggereix que el 51% de l’energia mundial podria provenir de les renovables el 2040, des de diversos àmbits s’ha puntualitzat que es tracta d’una mitjana. Alguns països podrien generar més del 51 per cent de l’energia a través de les renovables. Països com Mèxic, Itàlia, Brasil i Xile podrien obtenir fins un 80% de la seva energia de fonts netes ja que la penetració del carbó és nul·la. L’energia solar i eòlica representaria més del 50% de l’energia a Austràlia, Regne Unit, Alemanya i Mèxic.  



L’adopció de la tecnologia ecològica -com els sostres solars- anirà en augment. Els vehicles elèctrics “reforçaran l’ús de l’electricitat i ajudaran a equilibrar la xarxa”. Seb Henbest va afegir: “la disminució dels cost que estem experimentant amb aquestes tecnologies és tan pronunciada que és qüestió de temps que comencin a ser competitives des de molt diversos punts de vista. L’evolució està sent molt més ràpida del que pensàvem inclús fa un any”.


Tal com va dir Jeremy Rifkin, sociòleg i assessor polític de líders mundials com Angela Merkel o Al Gore, “La Tercera Revolució Industrial necessita el concurs de les diferents fonts d’energia, i la major part de les mateixes estan per tot arreu: el Sol, el vent, l’aigua i els residus són les energies renovables. Són fonts distribuïdes per tot el planeta, no concentrades en llocs concrets i que no requereixen de grans inversions per garantir la seva distribució i el seu proveïment”. Cada cop més, ens acostem a aquest inexorable paradigma en el qual el medi ambient tindrà un paper tan important.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado