Drones: cinc maneres d’ajudar al medi ambient

En els últims anys, l’ús de la tecnologia drone ha anat contínuament expandint-se en camps com el comercial, el científic i el recreatiu. Els vehicles aeris no tripulats (VANT) s’han assentat en l’aplicació de tasques que van des d’operacions de vigilància, cerca i rescat fins a disciplines com la fotografia aèria, la topografia o la comunicació digital.



No és difícil entendre per què els drones han assolit tanta popularitat: pesen relativament poc, tenen un cost baix, requereixen poca configuració i infraestructura i, de forma crucial i des de la perspectiva mediambiental, no utilitzen combustible.

Sent conscients de la gran quantitat d’utilitats que tenen els vehicles aeris no tripulats (VANT), hem volgut reunir 5 aplicacions d’aquesta tecnologia que tenen un impacte positiu en la cura del medi ambient. Aquí van:

1) Mapeig aeri i monitorització de la naturalesa

Els drones són ideals pel mapeig. Un drone de 5 kg pot volar varies hores i tornar fotografies amb una resolució espectacular. Planejant en una altura relativament baixa, el problema potencial de ser coberts per núvols, queda solucionat. Els VANT ofereixen imatges molt clares de qualsevol selva tropical o pantà durant tots i cada un dels dies de l’any.

Els vehicles aeris no tripulats també poden integrar equipament meteorològic com anemòmetres, sensors d’humitat i de pressió, per recollir dades del clima de regions de tot el món. A dia d’avui, aquesta tecnologia està sent emprada per mapejar les inaccessibles selves del Congo i de la República del Surinam, per abordar complexes qüestions de conservació que tenen interrelació amb els canvis ecològics i socials.

Altres exemples són els drones de petites empreses que han estat contractats per monitorejar el flux de lava a Hawaii o els emprats en les ancestrals torberes de Suïssa, que permeten que els conservadors la restaurin.


2) Manteniment de les energies renovables

Ja han passat els dies en els quals es feien les inspeccions de les turbines de vent penjant als especialistes per mitjà de cables. Les companyies d’energies renovables ara utilitzen els drones per enviar vídeos a temps real de l’estat de les instal·lacions; imatges 3D de les fulles de la turbina, i fins i tot vídeos en HD en directe de les parets de preses hidroelèctriques, amb la intenció d’avaluar possibles errors amb un cost monetari i mediambiental mínim.

3) Auxili en desastres naturals

L’ús dels drones en l’anàlisi, la prevenció i la contenció de desastres naturals ha incrementat. Reunint informació al voltant d’una àrea afectada, els vehicles poden fer un quadre de la situació i donar recomanació de com han de repartir-se els recursos per mitigar els danys i salvar vides.

Quan el tifó Haiyan va arrasar la costa del sud-est de les Filipines a l’any 2013, es van utilitzar els VANT senseFly per crear un mapa 2D detallat i models 2D del terreny dels districtes locals per avaluar els danys que havia causat del tifó i planejar la reconstrucció del refugi.

Els líders van ser proveïts de mapes d’alta resolució que van utilitzar per fer un estudi dels danys i planificar els esforços de reconstrucció basant-se en dades actuals i acurades. Sense la informació obtinguda pels drones, això no hauria sigut possible.

Un altre exemple, el protagonitza el Departament d’Agricultura dels Estats Units. En aquesta ocasió, la tecnologia drone es va aplicar per combatre els incendis forestals que van tenir lloc a Califòrnia l’any 2016 i segueix aplicant-se a dia d’avui.

També és el cas de Xina, on van monitoritzar les autopistes propenses a provocar lliscaments causats per petites esquerdes i fissures, indicatives de desastres imminents, alertant a les autoritats en el moment que es descobreixen.


4) Protegir la flora i la fauna

Els drones són una gran eina per fer un seguiment de la població d’una espècie i per determinar el rang del seu hàbitat. Al mateix temps, poden servir per delatar els caçadors furtius abans que aquests coneguin les seves localitzacions.

En aquest moment, hi ha drones monitoritzant les aus marines d’Austràlia. Així mateix, han protegit ximpanzés de Tanzània i els orangutans de Sumatra; han comptabilitzat foques a Canadà i tortugues verdes a Indonesia. La seva aplicació és tan útil que la més gran ONG dedicada a la preservació de la flora i la fauna, WWF, o, fins i tot, la policia brasilera, els estan utilitzant per traquejar els caçadors furtius i els llenyataires il·legals.

En alguns casos, els drones inclús són capaços d’identificar arbres que han emmalaltit, com va succeir a Amèrica, on van mapejar especies que patien una afecció letal, per poder ser tractats i assegurar la supervivència.

És interessant l’exemple de l’empresa Drone Over Water, que ha desenvolupat un àgil quadcopter que pot absorbir petites mostres d’una aigua potencialment perillosa de fonts de difícil accés i portar-les de tornada per fer tests per la detecció de malalties infeccioses.

5) Solucions per la sostenibilitat de l’agricultura

Els drones estan gradualment substituint màquines que tenen un consum energètic intensiu en granges i terres agricultores. Els vehicles aeris no tripulats s’han convertit en eines d’alta precisió que faciliten la fumigació de les plantes de tal manera que es redueix l’ús del fertilitzant fins un 20%.




Els VANT estan ara erigint-se com un instrument de gran valor per els grangers en un altre aspecte de l’agricultura, com és el monitoreig del bestiar, dels nivells de l’aigua i dels cultius. Les imatges d’alta resolució poden proveir informació detallada sobre la salut dels cultius, millorant la producció i reduint els costos. Els drones sofisticats també son emprats per crear imatges 3D dels paisatges per planejar futures expansions o modernitzacions.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado