Desenvolupat un dispositiu que recicla els contaminants de l'ambient convertint-los en aire pur i en energia neta

5,5 milions depersones moren prematurament a causa de la contaminació de l’aire cada any, la meitat de les quals viuen a la Xina i l'Índia. A dia d’avui, la contaminació de l’aire continua afectant a la gent d'arreu del món però, ara, investigadors belgues de la Universitat de Leuven i la Universitat de Antwerp han trobat la forma de transformar aquest aire brut en energia. Han dissenyat un dispositiu del tamany de la palma de la mà que purifica l’aire i que només necessita llum solar per funcionar.



L’innovador invent allotja dues petites seccions dividides per una membrana. En una secció l’aire es purifica; en l’altra es genera gas hidrogen. El científic SammyVerbruggen, membre d’ambdues institucions i autor líder de l'estudi publicat recentment a ChemSusChem, va dir que el gas hidrogen pot ser allotjat i utilitzat com a font d'energia. Actualment hi ha automòbils, com alguns autobusos, que utilitzen aquest tipus de combustible.  

Segons la Universitat de Leuven, els processos subjacents del dispositiu són semblants al funcionament dels panells solars: “La diferència és que l’electricitat no s'origina directament, sinó que es purifica l’aire mentre que l’energia generada s’emmagatzema com a gas hidrogen”.

Com més alta és la concentració de contaminants a l’aire, més fort és el corrent elèctric que es pot arribar a produir -segons els investigadors- fet que significa que ciutats amb molta contaminació a l'ambient com Los Angeles, Pequín o Delhi podrien realment beneficiar-se d’aquesta tecnologia. En Sammy Verbruggen va emfatitzar que el seu dispositiu és només un assaig del concepte, però que podria obrir noves opcions en el futur.



Segons el científic, “encara queda molt treball per fer perquè aquest avenç sigui aplicable a la vida diària. No és que haguem descobert el Sant Grial, però, sense cap mena de dubte, és un nou camp en el qual descobrir oportunitats rellevants”.

En l’actualitat, els científics estan treballant per ampliar el dispositiu i millorar els materials amb l'objectiu de treure profit de la llum del sol de forma més eficient en el desencadenament de les reaccions necessàries.

Aquest progrés en el terreny de les tecnologies sostenibles i del reciclatge és de gran utilitat per la comunitat científica, que sumarà una nova eina en la cerca de solucions renovables, netes i eficients.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado