Aliança en el G20 per acabar amb els residus marins

Els envasos de plàstic i altres residus del mateix material representen la part principal dels 140 milions de tones d’escombraries existents en els nostres mars i oceans. En algunes localitzacions com en el Pacífic, illes de residus de la mida d’Europa central poden ser albirades flotant en l’aigua. Aus, peixos i plantes ja estan patint les conseqüències pernicioses, arribant, inclús, a l’extrem mortal. Lluny de trobar-se una solució, es calcula que cada any, fins a 10 milions de tones de residus arriben a l’aigua.

Desvetllat en la cimera d’Hamburg de la setmana passada, el Pla d’Acció del G20 que pretén tractar el problema de l’abocament de residus en els oceans, reconeix la relació directa entre les escombraries marines i preocupacions centrals com la salut humana, el desenvolupament econòmic i la seguretat dels aliments.


Així mateix, també estableix el full de ruta per atacar aquest desafiament a partir d’accions claus com la millora dels sistemes de gestió dels residus o el canvi dels patrons insostenibles de producció i consum actuals. “Tenint en compte la necessitat d’una implicació integral de les parts interessades, reconeixem el rol dels actors no estatals i encoratgem encara més el compromís del sector privat i el desenvolupament de solucions de protecció mediambiental per reduir l’abocament de residus als oceans” va declarar l’organització del G20 en finalitzar la cimera.

Mesures concretes

Seguint el seu pla de prevenir i reduir substancialment els residus marins i el seu impacte en el medi ambient, marcant-se com a meta l’any 2025, l’organització va establir 4 eixos d’acció clars per aconseguir els objectius:

  1. Abordar la contaminació provinent de fonts terrestres i marines, incloent elements clau de la indústria pesquera i aqüicultora, així com del sector naval.
  2. Dedicar recursos per realitzar anàlisis de rendibilitat i l’aplicació de mesures per a la prevenció i la reducció de residus marins.  
  3. Implementar accions efectives per facilitar l’enfocament “qui contamina, paga” i incrementar la responsabilitat als productors.
  4. Impulsar l’educació i la divulgació de la problemàtica al mateix temps que es dediquen recursos per la investigació.

Un Pla d’Acció benvingut

El president del World Plastics Council (WPC), Abdulrahman Al-Fageeh, va dir que: “Aquesta urgent problemàtica requereix que tots hi treballem conjuntament. Esperem fomentar la col·laboració amb tots els estats membres del G20 per donar solució a aquest desafiament global”.

Per la seva part, el cap de política mediambiental i econòmica de Eunomia Research & Consulting, Chris Sherrington, va beneir el pla mostrant certes reserves: “Necessitem saber el fonament jurídic d’aquest pla d’acció. Tal com esta disposat ara, només representa un document de bones voluntats. Tanmateix, és bo que la problemàtica de l’abocament d’escombraries en els oceans hagi aconseguit arribar fins una plataforma mundial d’aquesta magnitud”.



“Un dels fets més esperançadors és veure l’èmfasi posat en la prevenció de la proliferació de residus a gran escala; no solament en evitar que els plàstics arribin als oceans”. En Chris Sherrington va afegir: “Donat que en moltes regions la major quantitat d’escombraries marines entra als oceans a través de fonts terrestres, la reducció de residus i la gestió de les mateixes mereixen ser considerades com accions prioritàries”. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Llegan las primeras carreteras hechas con plástico reciclado

Nacen los paneles solares con forma de flor que imitan el movimiento de los girasoles

Un nuevo estudio revela que la contaminación por plástico en el Antártico es cinco veces peor de lo contado